Nazorg

Nazorg is het belangrijkste in je herstel. Een goed nazorg traject kan de kans op terugval enorm verkleinen. Daarom raad ik iedereen aan om te zorgen voor een goed nazorg traject.
Er zijn heel veel verschillende soorten nazorg trajecten.

Stel, je komt vanuit een opname, wat is dan wijsheid?

Zelf koos ik voor een goed nazorg traject. Na mijn ontslag vanuit de laatste klinische opname volgde ik de deeltijd behandeling. Vier dagen intensieve therapie voor ongeveer 6,5 maand. Na die 6,5 maand bouwde ik twee therapie dagen af waardoor ik in plaats van vier dus twee dagen in de week therapie had. Al met al duurde deze behandeling 8,5 maand. Het was heftig, ik had nooit verwacht zo lang zorg nodig te moeten hebben, maar ik had het nodig en als ik nu terug kijk zou ik het echt niet anders willen. Het nazorg traject vanuit de dagbehandeling was echter iets minder goed geregeld naar mijn mening.

Het nazorg traject bestond uit 3 gesprekken verdeeld over een half jaar. Voorheen waren er nazorg groepen, maar dit leek alleen maar te stimuleren in terugval, iets wat men natuurlijk wil voorkomen. 3 gesprekken verdeeld over een half jaar dus. Ik was een maand ‘therapie vrij’ voor ik mijn eerste afspraak had. Binnen die maand viel ik terug, niet tot in het extreme, maar een kleine terugval is het zeker wel te noemen. In die maand kon ik voor mijn gevoel nergens terecht, ik moest wachten op mijn afspraak. Tijdens het gesprek werden mijn ogen geopend en werd ik weer even keihard met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik kon er weer tegen aan, maar het was moeizaam.

Voor mij dus niet de ideale manier van nazorg. Zelf denk ik dat het het beste is om het af te bouwen. En dan afbouwen door middel van dagen en weken, niet ineens van vier (of in mijn geval twee) dagen naar 3 gesprekken verdeeld over een half jaar.

Nazorg dus. Ik denk dat dit de ideale manier is:
– behandeling (klinisch of deeltijd)
– in de behandeling afbouwen (deeltijd van bijvoorbeeld 4 dagen naar 3, dan naar 2 en dan naar 1 dag in de week)
– van 1 dag in de week naar 1 gesprek in de week
– van 1 gesprek in de week naar 1 gesprek in de twee weken
– van 1 gesprek in de twee weken naar 1 gesprek in de maand
– van 1 gesprek in de maand 1 gesprek per kwartaal

Persoonlijk denk ik dat dit de ideale manier is. Samen met je behandelaar kan je dan afstemmen wat voor jou het beste werkt, misschien zijn er teveel tussenstappen, misschien moeten er meer tussenstappen zijn. Dat is natuurlijk per persoon helemaal verschillend, maar dit zou mijn ideale nazorg traject zijn.

Wat werkt voor jou het beste?