NAO

Er is veel onduidelijkheid over de Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (NAO). Het is namelijk een combinatie van alle verschillende eetstoornissen.

Anorexia en Boulimia zijn erg bekend, bijna iedereen heeft er wel eens iets over gehoord. Deze diagnose krijg je alleen als je aan bepaalde eisen voldoet, als je de eetstoornis NAO hebt, dan voldoe je niet aan de ‘eisen’ om de diagnose Anorexia, Boulimia of eetbuistoornis te krijgen, door te benadrukken dat er wel een eetprobleem aanwezig is krijgt men dan de diagnose eetstoornis NAO.
Het kan zijn dat je eetprobleem onduidelijk is, bijvoorbeeld omdat je eetstoornis zowel op Anorexia als Boulimia lijkt of juist op geen van beiden, terwijl er toch duidelijk een eetstoornis aanwezig is.

  • Als bijvoorbeeld aan alle criteria van Anorexia wordt voldaan behalve dat je nog geen ernstig ondergewicht hebt.
  • Als je aan alle criteria van Boulimia voldoet behalve dat de eetbuien en (vaak) braken minder vaak voorkomt dan eens per week of korter dan drie maanden.
  • Als je herhaald kauwt op eten en het vervolgens weer uitspuugt zonder het door te slikken.

Om een lang verhaal kort te maken houdt de eetstoornis NAO eigenlijk in dat er sprake is van een eetstoornis maar dat er geen sprake is van Anorexia, Boulimia of een eetbuistoornis. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor alle eetstoornissen. Dit betekend zeker NIET dat een eetstoornis NAO minder ernstig is dan Anorexia of Boulimia. Vaak wordt er per individu gekeken wat voor behandeling bij de persoon en bij de eetstoornis past. Dit gebeurt eigenlijk net als bij Boulimia en Anorexia

Bron: http://www.naeweb.nl/