Eetbuistoornis

Binge Eating Disorder (BED) ook wel eetbuistoornis genoemd is een eetstoornis die behoorlijk veel lijkt op Boulimia Nervosa. Het verschil is alleen dat mensen met BED niet compenseren. Dit houdt in dat mensen met BED niet proberen om het voedsel weer kwijt te raken. Doordat mensen met BED dit niet doen, is het een zichtbare eetstoornis; mensen komen veel aan door alle eetbuien.

Een eetbui is veel voedsel in korte tijd eten. Tijdens een eetbui hebben mensen met BED het gevoel dat ze de controle over het eetgedrag kwijt zijn. Ze eten voornamelijk veel vet voedsel zoals chocolade en snacks. Tijdens zo’n eetbui kunnen ze niet meer stoppen. Aan de eetbui beleven ze niet heel veel plezier omdat ze eigenlijk het voedsel nauwelijks proeven. Na afloop voelen ze zich vaak zwak en schuldig en hebben ze enorm veel spijt.

Het is vaak en vast patroon geworden in het leven van iemand met BED. Omdat mensen zich schamen voor hun gedrag hebben ze eetbuien altijd in het geheim en als ze alleen zijn. Ze schamen zich vaak voor de eetbuien en voor het overgewicht wat ze hebben. Omdat ze meestal een hoog gewicht hebben, is de kans op ontdekking groot. Cliënten met een eetbuistoornis zoeken eerder hulp dan mensen met boulimia.
BED bestaat als aparte diagnose nog niet heel erg lang. Op dit moment is er onvoldoende bekend over het verloop van de stoornis en kansen op genezing.

Bron: http://www.naeweb.nl/