Boulimia Nervosa

Boulimia Nervosa betekent letterlijk ‘eetlust als een os door psychische oorzaken’. Deze naam klopt eigenlijk niet omdat de mensen die er aan lijden eigenlijk niet zo’n enorme eetlust hebben. De drang om in korte tijd veel te eten is een onbeheersbaar gevoel. Mensen met Boulimia wisselen vaak eetbuien af met perioden van zeer weinig eten waardoor het een onzichtbare eetstoornis is. Mensen hebben namelijk vaak een normaal gewicht.

Tijdens een eetbui (de drang om in korte tijd veel te eten) hebben mensen met boulimia vaak het gevoel dat ze de controle over hun eetgedrag totaal kwijt zijn. Ze eten heel veel in korte tijd en kunnen eigenlijk niet meer stoppen. Meestal bestaat zo’n eetbui uit voedsel dat ze zichzelf buiten de eetbui niet toestaan. Dit kan bijvoorbeeld chips zijn, of snoep. Aan een eetbui beleven mensen met boulimia eigenlijk geen tot weinig plezier. Ze proeven bijna niet eens wat ze allemaal eten. Na de eetbui voelen ze zich vaak schuldig en gaan ze compenseren.

Compenseren doen mensen met Boulimia door hun vinger (of ander voorwerp) in de keel te steken zodat het braken opgewekt wordt. Ook slikken sommige mensen laxeermiddelen om het eten weer zo snel mogelijk kwijt te raken Daarnaast dwingen patiënten met Boulimia zichzelf om overmatig te bewegen om al het eten uit de eetbui zo snel mogelijk kwijt te raken.

Cliënten met Boulimia kunnen hun ziekte lang verborgen houden voor de buitenwereld. Ze schamen zich voor hun eetbuien. De kans dat het bij iemand ontdekt wordt is kleiner dan bij iemand met bijvoorbeeld Anorexia omdat mensen met Boulimia vaak een normaal gewicht hebben. Het zoeken van hulp wordt bemoeilijkt doordat het lastig is om het in de omgeving bespreekbaar te maken.

Boulimia is een ernstige ziekte die jaren kan duren. De weg naar genezing is lang. Ongeveer de helft van alle Boulimia patiënten geneest volledig. Ongeveer een kwart geneest gedeeltelijk en een kwart geneest niet. Boulimia heeft niet zo’n hoog sterftepercentage als Anorexia, ongeveer de 1% van de patiënten overlijdt eraan.

Bron: http://www.naeweb.nl/