Vrijheid

Vandaag vierden we met elkaar de dag van de vrijheid. We stonden stil bij de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland, de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Ook stonden we stil bij de mensenrechten, de democratie en de vrijheid in het algemeen.

Vrijheid, los van bovenstaand, betekent voor mij vrij zijn. Hiermee doel ik niet op vrij zijn van het werk, studie of verplichtingen, maar ik doel op vrij zijn van binnen.

Vrij uit de gevangenis van mijn hoofd. Vrij van de nare gedachten die er regelmatig rondspookten. Vrij van de negatieve gevoelens die er met enige regelmaat waren.

Ik wilde niet meer vast zitten in mijn hoofd, ik wilde dat mijn lichaam en geest balans zouden vinden, ik wilde dat mijn lichaam en geest dezelfde kant op zouden staan. Ik wilde dat mijn gevoelens en gedachten samen zouden smelten tot iets moois, iets waar ik gelukkig mee zou kunnen zijn.

Ik wilde mezelf bevrijden, bevrijden van de anorectische patronen. Bevrijden van de dwang, de verplichte handelingen. Ik wilde niet meer leven volgens de regels van de Anorexia, ik wilde vrij zijn.

Ik wilde accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn, accepteren en loslaten, loslaten en verder gaan. Ik wilde patronen doorbreken, vechten en kiezen voor mijn eigen vrijheid. Ik kon niet bevrijd worden zoals de Nederlanders bevrijd zijn van de Duitse bezetting in 1945. Ik kon enkel en alleen mezelf bevrijden en kon dit maar op één manier doen.

Vechten.

Vechten tegen de Anorexia. Vechten tegen de nare gedachten, vechten tegen de nare gevoelens, vechten tegen de anorectische patronen, vechten tegen de dwang, de verplichte handelingen. Vechten tegen, voor en met mezelf. Ik kan je zeggen, het was zwaar. Het was en is soms nog steeds moeilijk, eenzaam, pijnlijk, vermoeiend en ontzettend eng. Ondanks dat ging ik ervoor, ik wilde namelijk leven. Ik wilde niet iedere keer op het zelfde punt staan, een punt waarop ik voor de keuze zou komen te staan; of door gaan, of vechten.

Ik vocht, ik vocht en won. Ik won het moeilijkste en zwaarste gevecht ooit.

2 Responses to “Vrijheid”

  1. Eric 06/05/2019 at 02:10 Permalink

    Respect 💪🏻

Geef een reactie