Valentijn is lief zijn voor jezelf

Vandaag is het Valentijnsdag. Een dag waarop je naast de andere 364 dagen in het jaar extra lief moet zijn voor de mensen om je heen. Een dag waarop je, naast dat je extra lief voor andere mensen moet zijn, vooral ook extra lief voor jezelf moet zijn.
Schrijf eens een brief aan jezelf, een brief waarin je duidelijk maakt aan jezelf hoe mooi, bijzonder en speciaal je bent. Een brief waarin je schrijft dat het belangrijk is om van jezelf te houden en dat je goed bent zoals je bent. Want dat is zo, dat ben je. Goed zoals je bent.

Je bent mooi, slim, bijzonder en speciaal. Niemand is beter of minder dan jij bent. Je bent bijzonder en dat mag je best wel eens tegen jezelf zeggen. Koop vandaag eens iets leuks voor jezelf. Hoe moeilijk het soms ook voor je is, probeer vandaag eens van jezelf te houden. Heb je zelf lief, gun jezelf het aller beste.

Accepteer hoe je bent, accepteer je mooie punten, je minder mooie punten (want ja, ook die heeft iedereen), maar sla er niet in door. Toen ik nog diep in mijn eetstoornis zat, zat ik er goed doorheen, ik kon alleen maar negatieve dingen over mezelf denken en ik kon niet eens een klein beetje positief over mezelf zijn. Inmiddels ben ik dol blij dat ik dat nu wel kan. Ik ben zo gegroeid (en nee, niet alleen in kilo’s 😉 ), ik heb enorme stappen gemaakt en ik kan nu met alle zekerheid tegen mezelf zeggen dat ik hou van wie ik ben. Ik heb zoveel meer zelfvertrouwen gekregen.
Ooit schreef ik een brief naar mezelf op Valentijnsdag. Vandaag (hoe toevallig) vond ik deze brief terug en heb ik met bewondering en lichtelijk in shock gelezen wat ik toen aan mezelf schreef. De complete brief is zo’n 3 a4tjes lang. Kleine stukjes uit de brief naar mezelf wil ik graag met jullie delen.

‘Lieve ik, vandaag is het Valentijnsdag. Een dag waarop je extra lief ‘moet’ zijn voor je omgeving. Ik vind het gek dat er een speciale dag in het leven is geroepen waarop je lief moet zijn voor de mensen om je heen, waarom alleen op deze dag? Liefde geven kan toch iedere dag van het jaar?
Naast liefde voor anderen is liefde voor jezelf ook belangrijk’.

‘Het is moeilijk om lief te zijn voor mezelf omdat ik het niet voel, ik voel geen liefde voor mezelf, het enige wat ik voel is verdriet en haat. Ik wil het wel maar het lukt me niet. De stem in mijn hoofd houd me tegen. Ik kan alleen van mezelf houden als ik dun ben, als ik de controle heb op alles wat er in mijn leven speelt. Ik moet perfect zijn. Perfectie betekent voor mij goede cijfers, geen therapie meer, een goede baan, een fijn liefdesleven, vertrouwen in mezelf, vertrouwen op mezelf dat ik het kan. Ik wil zo graag beter worden maar het lukt me niet, keer op keer val ik terug in oude gewoontes, patronen die ik wil doorbreken lijken met geen mogelijkheid te kunnen veranderen’.

‘Hoe kan ik lief zijn voor mezelf met al deze strenge eisen? Hoe kan ik er voor zorgen dat ik van mezelf leer houden? Ik wil mezelf leren accepteren, ik wil mezelf goed vinden zoals ik ben. Ik wil de controle loslaten en kiezen voor het leven, een leven met iemand waarvan ik hou, een leven waar ik later op terug kan kijken en kan denken: ‘Zo, dat heb ik maar even geflikt en hier kan ik trots op zijn’.

‘Ik wil niet meer moeten, ik wil mogen. Ik wil kiezen hoe ik mijn leven invul en ik wil dit zonder eetstoornis, ik wil niet leven als een zielig half dood vogeltje. Ik wil leven en ik wil vechten. Vechten voor een betere toekomst en genieten van alles wat op mijn pad komt. Ik wil weer voelen, ik wil zijn’.
Een kleine greep uit de brief naar mezelf. Een brief waarin veel verschillende emoties terug te vinden zijn. Een brief waarin ik boosheid, angst en verdriet terug lees, maar ook een brief waarin ik kracht en hoop zie.

Inmiddels, 5 jaar later blik ik terug op hoe ik toen in het leven stond. Ik blik terug op alle bergen die ik beklommen ben, op alle keren dat ik keihard onderuit ging. Ik denk aan alles wat er de afgelopen 5 jaar is gebeurd en bedenk me, vandaag, hoe ver ik ben gekomen. Uit welk dal ik geklommen ben.

Ik kan zeggen dat ik zo trots ben op mezelf, ik ben trots op alles wat ik heb mogen bereiken, trots op hoe hard ik heb gevochten om te staan waar ik nu sta. Trots op alle lieve mensen om me heen, trots op alle hulp en steun die ik heb gehad van de mensen die dichtbij mij staan. Trots op alle behandelaren die keer op keer de energie hadden om mij een schop onder de kont te geven, die mij keer op keer wakker schudden en me vertelden wat het leven mij te bieden had.Ik ben trots.

Vandaag is het Valentijnsdag, een dag waarop je lief bent voor alle mensen om je heen, maar vooral een dag waarop je extra veel liefde en aandacht aan jezelf mag geven.

No comments yet.

Geef een reactie