Vegetarische Erwtensoep

Al een aantal weken is het steeds behoorlijk aan de koude kant, en bij koude weersomstandigheden hoort natuurlijk een kop lekkere Hollandse ‘Snert’. We kennen het allemaal, de lekkere Hollandse Erwtensoep. Vroeger was ik er dol op! Vooral op de Snert die mijn oma altijd maakte, rijk met allemaal verschillende soorten vlees.

Sinds mijn 14e eet ik geen vlees meer, inmiddels dus bijna 10 jaar. De laatste tijd ben ik ook wat aan het experimenteren met het veganistische eten, maar bij deze erwtensoep vond ik ‘vlees’ toch wel lekker. Ik heb vegetarische rookworst en vegetarische spekjes toegevoegd. Een echte vegetarische erwtensoep dus!

Vandaag deel ik dit lekkere (al zeg ik het zelf) recept met je. Je kan er zoveel groenten aan toevoegen als je zelf wilt. Ik heb dit heel beperkt gehouden omdat ik heel veel ‘snert’ groenten (denk hierbij bijvoorbeeld aan prei, ui, knolselderij) niet goed kan verdragen.
Waar begin je?
Een goede pan met een dikke bodem is eigenlijk het aller belangrijkst van het hele gerecht. Omdat erwtensoep een lange tijd (zachtjes) op het vuur staat kan de bodem nog wel eens aanbranden.
Verder heb ik 500 gram split erwten gebruikt, 2 pakjes groentesoep, 6 winterwortels, 3 grote aardappelen, een pakje Gerookte Speckjes van ‘De vegetarische slager’ en twee pakjes rookworst van Tivall.
De eerst volgende stap is 2 liter koud water toevoegen in de pan. Vervolgens is het belangrijk om de erwten goed schoon te spoelen tot er (bijna) geen luchtbellen meer naar boven komen.
Vervolgens zet je het vuur zachtjes aan en begin je met het toevoegen van de ingrediënten. Ik heb allereerst de gerookte speckjes toegevoegd in de pan, gevolgd door de erwten en de twee pakjes groentesoep.
Ik heb het ongeveer drie kwartier laten staan zonder te roeren. Niet roeren is belangrijk, want zodra je begint te roeren moet je er continu bij blijven en is de kans dat het aanbrand op de bodem groter. Het heeft dus ongeveer drie kwartier opgestaan waarvan het een half uur geeft gekookt.
Terwijl de speckjes en de erwten op het vuur staan schil je de aardappelen en de wortelen. Vervolgens snijd je beide in blokjes.
Zodra je dat hebt gedaan kan je de aardappelen en wortelen toevoegen aan je soep.
Als laatste snijd je de rookworsten in stukjes en voeg je deze toe aan het geheel. Dit is het moment waarop je EINDELIJK mag roeren! Roer alles goed door en doe de deksel op de pan.Laat dit alles even staan (ongeveer 15 minuten) en Bon Appétit!

No comments yet.

Geef een reactie