De eetstoornis accu – door Andrea

“Dat het ontzettend moeilijk is om aan iemand uit te leggen wat een eetstoornis is, hoe een eetstoornis ontstaat en waarom deze in stand gehouden word zullen veel jongens/ meiden, mannen/ vrouwen hebben ervaren.”

In de beginfase van mijn eetstoornis, of beter gezegd, in de beginfase dat ik mijn ouders en familiekring ging uitleggen dat ik een eetstoornis had, wist ik eigenlijk niet zo goed hoe ik het moest uitleggen. Ik had immers zelf ook de grootste moeite om het te snappen, laat staan dat ik een logische uitleg aan naasten kon geven.

10003290_10205125238718403_6903806122766226354_n

Mijn ervaring is dat er veel vragen waren, vragen waar ik dus geen antwoord op had, omdat ik totaal nog niet wist waarom een eetstoornis precies ontstaat.
Ik zat natuurlijk al een lange tijd niet lekker in mijn vel, maar waarom het eten een probleem werd.. het eten waar iedereen zo van houd.. ik kon maar niet de juiste woorden vinden om het goed uit te leggen.

Nu, jaren later en veel behandelingen verder weet ik inmiddels wel goed uit te leggen wat een eetstoornis precies is, waarom het ontstaat en waarom het niet zo makkelijk weer te verhelpen is.

In de periode’s dat het niet goed met mij ging en de eetstoornis dus overduidelijk de leiding had, liep ik ontzettend vaak tegen veel onbegrip aan.

large-2

Het onbegrip binnen het gezin werd regelmatig in woede ge-uit. Deze woede ontstond door de onmacht.
Men kon maar niet bevatten waarom een eetstoornis zo ontzettend hardnekkig kan zijn.
Men kon niet bevatten dat een eetstoornis niet zomaar over is en dat keer op keer het eten zo’n strijd bleef.

Ik heb onlangs een uitleg in “Jip en Janneke-taal” bedacht en ik hoop dat ik, diegene die het nodig hebben, een stukje op weg kan helpen wanneer zij het moeilijk vinden om een goede uitleg te geven aan bijvoorbeeld een vriend of vriendin.

Het is een uitleg waarbij het niet nodig is om in detail te treden, (scheelt weer een hoop spanning en emotie) het is een algemene “handleiding” van wat ik de “eetstoornis-accu” heb genoemd.

Iedereen die worstelt met een eetstoornis die heeft verschillende redenen waarom deze ontstaan is, dus vandaar dat ik gekozen heb voor een algemene uitleg.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben, ik hoop dat de mensen zonder een eetstoornis met mijn uitleg/ “handleiding” een beetje meer inzicht krijgen in wat het inhoud om een eetstoornis te hebben, waarom een eetstoornis ontstaat en niet zomaar verdwijnt.

Ik hoop dat het duidelijk word voor diegene waaraan je dit laat lezen, dat het in eerste instantie helemaal niet over eten en gewicht gaat, maar dat een eetstoornis veel dieper zit, dat het eten enkel een coping mechanisme is. Een mechanisme wat een gevoel van controle oproept.

11535804_10207143102643740_14624268350584445_n

Eten is een essentieel middel om in leven te blijven en juist daarom is het eten zo’n machtig coping mechanisme..
Een eetstoornis speelt met het leven op een heel valse manier.Een eetstoornis laat zijn slachtoffer hierdoor “spelen” met het eten, of beter gezegd, “klooien” met het eten.

Dus eigenlijk als je heel strak denkt: Eten = Leven. Controle over het eten voelt hierdoor als controle hebben over het leven.

Controle.. dát is alles waar een eetstoornis om gaat..

De “eetstoornis” accu.
Een eetstoornis haalt zijn energie uit een “accu.”

Deze accu word opgeladen én behoud zijn kracht en energie net zolang totdat alle achterliggende problematiek van de eetstoornis word aangepakt en goed word verwerkt.

Je kunt je voorstellen dat, wanneer een accu energie bevat, dat deze energie ten alle tijden gebruikt kan worden. En dat is precies wat een eetstoornis doet. De eetstoornis maakt gulzig gebruik van alle energie welke het krijgt uit de accu.

Je kunt je misschien dan ook voorstellen dat een eetstoornis ontzettend sterk is.
Wie is nou niet moe na een dagje werken? Een dagje school? Gewoon een dagje als ieder ander?
Stel je eens voor: Jij komt thuis van een dagje “wat dan ook” en je ploft uitgeput neer op de bank. Jij als persoon bent moe. Jou “accu” is bijna leeg, dus je moet gaan slapen om deze weer op te laden.

1656416_10203291905606221_995651999_n

De accu van de eetstoornis, die is niet leeg. De accu van de eetstoornis die draait op volle toeren.
De eetstoornis houd er dus geen rekening mee hoe moe jij als persoon bent. Sterker nog, de eetstoornis zal jou juist pakken op de momenten dat jij moe bent. Juist op de momenten pakken dat jij even niet alert genoeg bent.
En zo zal de eetstoornis steeds meer en meer energie van jou als persoon vragen.
De eetstoornis zal steeds meer en meer de macht over jou krijgen.

Kan jij je er nog steeds geen voorstelling bij maken?
Dan nog 1 vergelijking.

Wederom, jij komt thuis van een dagje hard werken en je ploft neer op de bank. Je bent moe. En daar hebben wij onze personal trainer. De onvermoeibare trainer die als een tiran achter jou aanzit. Die jou geen moment met rust laat. De trainer die tegen jou schreeuwt. Dag in.. Dag uit.. De trainer die jou enkel en alleen maar uitscheld. De trainer die jou tot het naadje drijft. De trainer die jou compleet kapot maakt en jij hebt de kracht niet om tegen deze spierbonk in te gaan..

Dát is wat een eetstoornis is.. Dát is wat een eetstoornis doet.
Het put je uit. Mentaal én fysiek.

10501934_10204183908505736_939866856543020127_n

De ernst van een eetstoornis is niet te meten in gewicht.
30, 130 of 230 kilo.. een eetstoornis kan op elk gewicht zeer extreem en zeer sterk zijn.
Of je nu een jongen/ meisje bent.. of je nu een volwassen man/ vrouw bent..
Het kan iedereen overkomen.

Een eetstoornis is niets meer of minder dan een controledrang/ dwang.
Een eetstoornis gaat niet over wel/ niet “willen” …
Een eetstoornis gaat over niet mogen.. niet kunnen..
Een eetstoornis heb je niet alleen.
Een eetstoornis hoef je niet alleen te hebben en vooral…

Een eetstoornis hoef je niet alleen tegen te vechten.

 

No comments yet.

Geef een reactie