Automutilatie, wat is het?

Automutilatie, ook wel zelfbeschadiging genoemd. Wat is automutilatie nou eigenlijk precies? En wat kan je er aan doen? In deze blog geef ik je wat informatie over automutilatie, ik hoop hierbij alle belangrijke punten en vragen van mensen te beantwoorden. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Via het contact formulier op de website kan je je vraag stellen, ik zal hem dan zo snel mogelijk beantwoorden.

large-3

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 jongeren ervaring heeft met automutilatie. Automutilatie is een ander woord voor zelfbeschadiging of zelfverminking. Bij zelfbeschadiging doet iemand zichzelf opzettelijk pijn, dit kan op verschillende manieren gedaan worden, bijvoorbeeld door zichzelf te snijden, zichzelf te slaan, door zichzelf te branden, door haren uit te trekken, of door zichzelf te krabben. Zelfbeschadiging heeft nooit als doel om een einde aan het leven te maken. Mensen die zichzelf beschadigen kunnen hier niet makkelijk mee stoppen. Zelfbeschadiging is moeilijk te stoppen. De zelfbeschadiging wordt geleidelijk aan een gewoonte die moeilijk te doorbreken is. Het ontwikkelen van een geestelijke verslaving komt regelmatig voor bij mensen die zichzelf beschadigen.

De drang tot zelfbeschadiging wordt getriggerd door de lichamelijke verslaving aan endorfine maar ook vooral door de geestelijke verslaving als emoties die worden opgewekt of juist onderdrukt tijdens het beschadigen. Dit is vergelijkbaar met een eetstoornis, tenminste, in mijn geval. Ik was verslaafd aan het niet eten, het gevoel van leegte in mijn maag en het niet hoeven ervaren van emoties. Als iemand zichzelf beschadigd, worden vaak emoties onderdrukt.

Waarom zelfbeschadiging?
De redenen voor zelfbeschadiging kunnen globaal in drie groepen worden verdeeld:

Het reguleren van emoties
Voor mensen die niet om kunnen gaan met (heftige) emoties kan zelfbeschadiging een manier van verwerking zijn Geestelijke pijn is niet grijpbaar, lichamelijke pijn wel. Zelfbeschadiging kan dus een manier zijn om emoties te verwerken en controle te krijgen over de geestelijke pijn of een bepaalde stilte.
large-2

Communicatie
Sommige mensen gebruiken zelfbeschadiging als een manier om te communiceren. Ze gebruiken het als een manier om zichzelf te uiten zonder woorden/ Wanneer zelfbeschadiging plaatsvindt om aandacht te vragen voor een probleem, wordt dit meestal gezien als manipulatie. In dit geval is zelfbeschadiging een indirecte manier om iets te vragen. Wanneer iemand leert op een directe manier te communiceren zal de indirecte manier van aandacht vragen afnemen. Dit werkt natuurlijk alleen als er ook naar de persoon in kwestie geluisterd wordt.

Jezelf straffen
Mensen die zichzelf beschadigen doen dit soms om zichzelf te straffen. Ze vinden dat ze iets niet goed genoeg hebben gedaan, dat ze bijvoorbeeld een 9 hadden moeten halen op school in plaats van een 6. Ook kan het zijn dat ze zich niet goed genoeg voelen ten opzichte van anderen of kan er andere problematiek een rol spelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een eetstoornis, Als iemand een eetstoornis heeft vindt hij of zij zich zelf vaak niet mooi en heeft hij of zij vaak een hekel aan zichzelf. Door zichzelf te beschadigen ‘straft’ de persoon zichzelf voor zijn of haar bestaan.

Signalen
Signalen die wijzen op zelfbeschadiging zijn soms moeilijk te herkennen, Vaak worden verwoningen toegebracht op plaatsen die niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Naast de verwondingen zelf, zijn er ook nog andere belangrijke signalen waar op gelet kan worden.

  • Het altijd dragen van kleding met lange mouwen, ook als het warm is buiten
  • Depressie -zich terugtrekken en zich afsluiten van de buitenwereld-
  • Verwaarlozing van uiterlijk -sterk vermageren, vervuilen-
  • Onvoorspelbaar gedrag -huilbuien, woedeaanvallen-
  • Teruglopende schoolresultaten
  • Gebruik of toenemend gebruik van alcohol of drugs

hsfile_199720

Wat kan je doen?
Mocht je iemand in je omgeving kennen die zichzelf beschadigt, dan zal het in eerste instantie een behoorlijke klap zijn, je zal schrikken en niet goed weten wat je moet doen. Je zal enorm bezorgd zijn en dat is niet meer dan logisch. De manier waarop je reageert op de persoon in kwestie kan het zelfbeschadigende gedrag verminderen, maar het kan het gedrag ook versterken. Boos worden heeft bijvoorbeeld geen zin, dit kan er voor zorgen dat iemand zich juist onbegrepen of heel erg schuldig voelt wat weer opnieuw kan leiden tot zelfbeschadiging. Niets doen of het verbieden is ook een lastige, verbieden heeft ook weinig zin, als iemand enorme drang heeft om zichzelf te beschadigen, dan zal hij of zij dit toch wel doen en zal er een manier gevonden worden om dit te realiseren.

Wat kan je dan wel doen?
* Ga het gesprek aan. Het is belangrijk om niet te oordelen en om te luisteren. Stel vragen, geef aan dat je je zorgen maakt, probeer achter de reden van de automutilatie te komen.
* Het probleem proberen op te lossen heeft geen zin, probeer in plaats daarvan iemand te bewegen richting de hulpverlening. De persoon die zichzelf beschadigd moet wel zelf kiezen voor hulp, anders heeft dit geen zin.

Therapie
Uit onderzoek blijkt dat de meest effectieve behandeling van zelfbeschadiging bestaat uit een combinatie van reguliere hulp en cognitieve gedragstherapie. Reguliere hulp is hulp van een huisarts, antidepressiva of therapie in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Tijdens zo’n behandeling wordt duidelijk gekeken naar de automutilatie en waar het vandaan komt en hoe het in stand wordt gehouden. Er wordt samen met professionals gekeken naar de heftige gevoelens, boosheid, negatieve gedachten over zichzelf en problemen met familie en vrienden. Samen wordt dan gekeken hoe dat veranderd kan worden.

Tijdens deze therapieën wordt er vaak gebruik gemaakt van G-schema’s. Hier lees je wat dat zijn en hoe dat kan helpen in een behandeling.
Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben, vul het contact formulier in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Ook kan je veel informatie vinden op de site van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging. http://zelfbeschadiging.nl/

 

 

No comments yet.

Geef een reactie